Verbetering huizenmarkt zet verder door

etalage_makelaarNadat er sinds eind vorig jaar al de eerste voorzichtige berichten opdoken over een verbetering van de huizenmarkt, worden die signalen de laatste tijd steeds positiever en concreter. Zo zijn de huizenprijzen het afgelopen jaar voor het eerst sinds tijden weer eens gestegen en neemt eveneens het aantal verkochte huizen toe. Een gunstige ontwikkeling, die deels te verklaren is door de aantrekkelijke hypotheekrente van het moment.

 

Hypotheekrente blijft dalen

De afgelopen maanden is de hypotheekrente steeds verder omlaag gegaan. Zo maakt de lage variabele rente het momenteel erg aantrekkelijk voor starters om de woningmarkt te betreden. Met een rente die soms zo laag is als 2,54 procent scheelt dit jaarlijks duizenden euro’s op de vaste lasten, waardoor het ondanks de strengere regels toch goed te doen is voor starters om een huis te kopen.

 

Hypotheken voor starters

Waar jarenlang de aflossingsvrije hypotheek geliefd was onder starters, wordt daar nu veel minder gebruik van gemaakt. Oorzaak hiervoor is het feit dat de rente van dergelijke hypotheken niet meer aftrekbaar. Dit naar aanleiding van de vaak onrealistische hoogte van dergelijke hypotheken, met alle risico’s van dien. Daarentegen wordt er tegenwoordig vooral voor lineaire en annuïteitenhypotheken gekozen. Weliswaar met hogere maandlasten, maar wel met veel minder risico.

 

Starters stimuleren

Ondanks die hogere hypotheekdrempel zijn er wel verschillende maatregelen die starters stimuleren om een woning te kopen. Zo verstrekken veel gemeentes nog steeds speciale startersleningen die een extra steuntje in de rug bieden. Ook is het bedrag dat ouders belastingvrij aan hun kinderen mogen schenken voor de aankoop van een huis tijdelijk verruimd.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email