“Veel eigen bedrijven moeten stoppen”; hoe beëindig je je eigen bedrijf?

logo04Volgens cijfers van het CBS hebben afgelopen jaar zo’n 192.000 bedrijven zich opgeheven. Ook veel eenmansbedrijven melden zich bij ZZP Nederland. En hoewel het starten van je eigen bedrijf snel is gedaan, komt bij het afkappen veel meer kijken. Soms moet je de stap nemen om je bedrijf te beëindigen, en hieronder staan een aantal stappen die je dan moet doorlopen.

 “Dit kan zijn omdat mensen te oud worden om te werken, omdat ze weer in loondienst gaan of omdat ze dusdanig in de financiële problemen komen dat ze moeten stoppen” –  Johan Marrik van ZZP Nederland.

Wees juridisch voorbereid

Bij het stoppen van je bedrijf, kun je met allerlei instanties in de clinch komen te liggen, van schuldeisers tot het eigen personeel dat je moet laten gaan. Het is daarom belangrijk juridisch voorbereid te zijn en te weten waar je het juiste advocatenkantoor kunt vinden om je in het gehele proces bij te staan.

Schrijf je uit bij de Kamer van Koophandel

De volgende en de gemakkelijkste stap is om op de site van de Kamer van Koophandel middels een formulier je uitschrijving aan te geven. De KvK geeft dit automatisch aan de belastingdienst door. De administratie van je bedrijf moet je nog 7 jaar bewaren.

Betaal al je rekeningen

Maak de eindbalans en jaarrekening op, ook als het jaar nog niet afgelopen is. Hiermee kun je de stakingswinst berekenen, het verschil tussen de balans en werkelijke waarde. Dit is een ingewikkelde berekening, die je misschien over wilt laten aan een professional. De laatste inkomstenbelasting betaal je vervolgens over deze stakingswinst.

Analyseer je oudedagreserve

Veel zzp’ers hebben een oudedagreserve. Deze wordt wanneer je stopt opgeteld bij je winst, wanneer je deze afrekent met de belastingdienst. “Het is uitgestelde belasting, en daar moet je vooraf rekening mee houden”, stelt Marrik.

Situatie Extra lijfrentepremieaftrek
  • overdracht door een ondernemer dan 60 jaar
  • overdracht door een invalide ondernemer
  • staken door overlijden
€ 443.059
  • overdracht door een ondernemer van 50 tot 60 jaar
  • overdracht door een ondernemermet lijfrente-uitkering
€ 221.537
  • overige gevallen
€ 110.774

Verkoop alle spullen

Wanneer je stopt met het bedrijf moet je de spullen, zoals het pand en de auto van de zaak, verkopen. Spullen die je niet aan derden verkoopt, dien je aan jezelf de verkopen of over te hevelen.

Zorg dat je je personeel legaal laat gaan

Als ondernemer heb je toestemming van het UWV nodig om mensen te mogen ontslaan, ook wanneer je stopt met het bedrijf. Je moet je aan regels houden en je personeel ontslagvergoeding betalen.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email