Restschulden opvangen bij gedwongen verkoop

verkoophuisEen huis verkopen met een restschuld is onverstandig, maar in sommige gevallen niet te voorkomen. Bij een gedwongen verkoop is het onder voorwaarden mogelijk om een beroep te doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

In 2013 zijn er 4.500 huizen verkocht met een restschuld. Vaak gaat het hierbij om een gedwongen verkoop. De voormalige huiseigenaren moeten na de verkoop van hun huis een regeling treffen over de ontstane restschuld. Dit kan namelijk niet meer in de vorm van een hypotheek, omdat het onderpand (het huis) verkocht is. Een schuld uit een NHG hypotheek kan onder voorwaarden kwijtschelding voor worden verkregen.

 

Beroep doen op NHG

Als gedwongen verkoop veroorzaakt wordt door overlijden partner, arbeidsongeschiktheid, scheiding of werkloosheid, kan onder strikte voorwaarden de restschulden kwijtgescholden worden. Voor de aanvullende voorwaarden, verwijzen wij u naar de website van WEW (uitvoerder van de NHG).

 

Wat als de hypotheek niet is afgesloten met NHG?

Als er geen beroep kan worden gedaan op de NHG, moet er een regeling getroffen worden met de bank. Als de restschuld te groot is om zelf te dragen, kan er hulp worden gezocht bij de gemeente. In een uiterste geval komt de voormalige huiseigenaar in de schuldsanering terecht.

 

infographic_nhg

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email