Profiteren van inflatie

Oktober 2013 — In economisch zware tijden moet je extra goed op je geld letten. Zijn er echter ook voordelen te behalen bij zaken als inflatie en deflatie? Jazeker; deze handige tips helpen je om te profiteren van inflatie.


Inflatie tot en met augustus 2013, bron: NU.nl

Onderhandel over je salaris

Tijdens je jaarlijkse functioneringsgesprek wordt vaak ook gesproken over een eventuele salarisverhoging. Zorg dat je goed beslagen ten ijs komt en dat je op de hoogte bent van het huidige inflatiepercentage. Probeer er met je werkgever uit te komen dat jouw jaarlijkse salarisverhoging minstens zoveel is als het inflatiepercentage. Wanneer je minder salarisverhoging krijgt dan het inflatiepercentage of zelfs helemaal geen salarisverhoging, ga je er in feite op achteruit!

Maak gebruik van deflatie

Wanneer de inflatie laag is, ligt deflatie altijd op de loer. Dit houdt in dat producten goedkoper worden. Wanneer er sprake is van deflatie, is het dus een uitstekende tijd om een grote aankoop te doen.

Inflatie in Nederland

Huurverhoging

Iedereen weet dat de huizenmarkt op het moment erg slecht is. Huizen worden niet verkocht en veel mensen zien zich dan ook genoodzaakt om hun huis te verhuren. Dit houdt ook in dat je elk jaar de huur die je voor je huis vraagt, mag verhogen. Huren zijn namelijk bijna altijd geïndexeerd, wat inhoudt dat je bij een hogere inflatie meer huur mag vragen.

Beleggen

Ook beleggers kunnen profiteren van inflatie, door middel van zogeheten inflatiegerelateerde obligaties. Raadpleeg hiervoor wel een beleggingsspecialist, want beleggen in obligaties kan behoorlijk complex zijn.

Afbeelding: DeOndernemer.nl

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email