Macintosh positief ondanks omzetdaling

macintosh-retail-groupDe omzet van Macintosh Retail Group is afgelopen jaar wederom gedaald en 2013 is daarmee één van de zwaarste jaren uit de geschiedenis van het bedrijf. Het moederbedrijf van onder andere Invito, Kwantum, Dolcis en Scapino zag vooral de omzet van de fysieke winkels dalen. De cross-channelstrategie zorgde ervoor dat de resultaten niet louter negatief waren.

Verlies minder dan 2012

Het verlies is met -12,1 miljoen euro minder groot dan in 2012, toen het bedrijf een verlies van 126 miljoen euro leed. De omzet daalde het afgelopen jaar met 8% naar 822,1 miljoen euro, zo rapporteerde Macintosh in een persbericht. Ondanks de tegenvallende omzet is er dus een ontwikkeling naar herstel zichtbaar.

macintosh-pers-27feb

Cross-Channelstrategie

Deze progressie is vooral te wijten aan het transformatieplan ‘Macfit’, waarbij het bedrijf een cross-channelbeleid inzet om zich onder andere te focussen op online verkoop in plaats van de verkoop in de fysieke winkels. De nieuwe strategie wierp in het vierde kwartaal van 2013 vruchten af, waarbij het bedrijf zelfs winst maakte. Naast de fysieke merken werd Intreza gelanceerd, waarmee de retailer zich specifiek wil richten op de online verkoop van schoenen. Het verkoopkanaal is geoptimaliseerd op de gebruikerservaring en wensen van de online consument en maakt gebruik van de logistiek en infrastructuur van de fysieke winkels, waar de consument de schoenen o.a. kan afhalen en retourneren.

“Juist nu consumenten aan de vooravond staan van betere tijden is Macintosh klaar om daarvan te profiteren. Het relatief goede vierde kwartaal 2013 en de omzet- en margeontwikkeling in 2014 tot heden, in vergelijking met dezelfde periode in 2013, lijken te bevestigen dat de herstelbeweging is ingezet”, stelt Macintosh Retail Group in het persbericht.

Gesprekken met banken

Volgens Wim Gille van ABN Amro Equity Research belooft de financieel zwakke positie weinig goeds voor de in 2015 noodzakelijke herfinanciering van de schuld. Dit was reden voor het bedrijf en de banken om om de tafel te gaan zitten. Inmiddels zijn de gesprekken afgerond en zijn er nieuwe financiële afspraken gemaakt voor de toekomst.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email