Europa steekt 1,14 biljoen euro in economie

Topman Mario Draghi meldt dat er noodzakelijke maatregelen moeten worden genomen door De Europese Centrale Bank om de inflatie en economie te stimuleren in de eurozone. De Europese Centrale Bank zet de geldpers aan en gaat staatsobligaties opkopen, ook wel kwantitatieve verruiming genoemd. Tot september 2016 wordt er 60 miljard euro per maand uitgegeven voor de het opkopen van staatsschuld en private schuld. In totaal gaat het om een bedrag van 1,14 biljoen euro.

Wat houdt deze maatregel in?

Doordat de Europese economie de laatste jaren maar niet van de grond komt neemt de Europese Centrale bank maatregelen. De werkloosheid is hoog in de Eurolanden. In het begin van 2014 was maar liefst 11,8% van de gehele bevolking werkloos. Ook is de huidige inflatie negatief en dus ver beneden de nagestreefde 2% per jaar. Daarnaast is er amper groei in de economie en zijn er torenhoge schulden.

Europese inflatie

Europese inflatie

In de komende tijd wordt er 1,14 biljoen euro gecreëerd door de Europese Centrale Bank. Hierdoor is het mogelijk om dit geld te verspreiden over Europa en her en der leningen over te nemen van banken en beleggers. Die banken en beleggers krijgen hierdoor geld in kas en kunnen dit vervolgens weer uitlenen aan bedrijven en burgers. Op deze manier profiteert de economie en daalt de rente, waardoor landen en bedrijven goedkoper kunnen lenen. De Euro wordt hierdoor goedkoper en de Europese producten   aantrekkelijker in de markt.

En nu?

Succes is niet verzekerd maar Mario Draghi heeft laten weten dat de Europese economie er zonder drastische maatregelen niet bovenop komt. Er wordt voorspelt dat de Europese economie kan groeien door deze maatregelen. Economische hervormingen zijn echter nodig voor een definitief herstel. Nationale regeringen zijn nu aan zet. In onderstaande video krijgt u meer informatie over de kwantitatieve verruiming.

De Amerikanen, Britten en Japanners hebben vergelijkbare acties ondernomen. Met wisselend resultaat. Het is dan ook een experiment van de ECB, waarvan de uitkomst niet vast staat.-Bart Reijnen RTLZ Nieuws

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email