Daling omzet en winst Philips

Philips heeft in het eerste kwartaal van dit jaar omzet en winst ingeleverd ten opzichte van vorig jaar. De omzet daalde met 5% naar ruim 5 miljard euro, zo blijkt uit cijfers die Philips vandaag presenteerde. De winst daalde met zo’n 15% tot 137 miljoen euro.

“Onze financiële resultaten over het eerste kwartaal laten een moeizaam begin van het jaar zien”, zegt Frans van Houten, CEO van het bedrijf. “Vooruitkijkend verwachten we dat 2014 een lastig jaar zal worden, maar we blijven er volledig op vertrouwen onze middellange-termijndoelstellingen voor 2016 te zullen behalen.”

Tegenvallers in China en Rusland

Het bedrijf voelde de valutacrisis die eind 2013 uitbrak in de opkomende markten merkbaar. Doordat de koersen van de lokale munten daalden, ontstonden er hier lagere inkomsten. “De daling van de economische groei in China zorgt voor minder nieuwbouw, minder wegen en minder verlichting”, zo stelt Van Houten in een interview met de NOS. “En in Rusland hebben we te maken met de crisis in Oekraïne.” Deze crisis heeft een groot effect op de vraag: grote projecten worden uitgesteld, consumenten en de overheid kopen minder en de roebel is in waarde gedaald ten opzichte van de euro.

Van Houten zei bij zijn aantreden drie jaar geleden dat hij een organisatie wil die sneller reageert op de ontwikkelingen in de markt. Maar doordat Philips innovatieve producten verkoopt, heeft het bedrijf last van het langzame economisch herstel en het lage consumentenvertrouwen. De verkoop van ledlampen is ondanks de tegenvallende cijfers juist met 37% gestegen – zie video.

Twitter Digg Delicious Stumbleupon Technorati Facebook Email